MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Czy ktoś umarł od zjedzenia chili? Zobacz, jak ostra papryka wpływa na organizm i ryzyko zgonu

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Można je kochać lub ich nienawidzić. Jedni szukają „kopa”, którego dają ostre papryczki, inni unikają ich dosłownie jak ognia. Palący smak chili niesie za sobą silny wpływ na organizm. Choć mogłoby się wydawać, że to nic dobrego, wyniki badań mogą zaskoczyć. Sprawdzamy, czy papryka chili może zabić – a jeśli nie, co robi z organizmem?

Spis treści

Czy papryka chili jest szkodliwa?

Chili to jeden z rodzajów ostrej papryki (łac. Capsicum), a także potoczna nazwa pikantnego warzywa, który zawiera charakterystyczny związek – kapsaicynę. Jej działanie to kwestia dawki i związanej z nią tolerancji. Jedzona w umiarkowanych ilościach chili jest uznawana za produkt prozdrowotny.

Zielony, żółty, pomarańczowy czy czerwony kolor to kwestia dojrzałości papryki. W ojczyźnie chili, czyli Meksyku, gdzie była uprawiana pośród pierwszych udomowionych roślin ok. 6 tys. lat temu, występuje ponad 140 typów tego ostrego warzywa.
Zielony, żółty, pomarańczowy czy czerwony kolor to kwestia dojrzałości papryki. W ojczyźnie chili, czyli Meksyku, gdzie była uprawiana pośród pierwszych udomowionych roślin ok. 6 tys. lat temu, występuje ponad 140 typów tego ostrego warzywa. Pumba1/Getty Images

Kapsaicyna jest alkaloidem o palącym smaku, który wynika z aktywowania receptorów bólu o nazwie TRPV1. Choć po zjedzeniu wywołuje ból i w pewnych warunkach może przyczyniać się do neurogennego zapalenia skóry i błon śluzowych, typowe dla kapsaicyny jest działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Ostrość papryczek określa się według częściowo subiektywnej skali Scoville’a w jednostkach o tej samej nazwie (SHU, Scoville Hotness Units). Może sięgać milionów, np. najostrzejsza Papryczka „X” ma prawie 2,7 mln SHU, podczas gdy wcześniejsza rekordzistka Carolina Reaper to 1,6-2,2 mln SHU.

Maksymalna „moc” najczęściej dotyczy jednak ekstraktów z papryki i czystej kapsaicyny (16 mln SHU). Tych na szczęście nikt nie je samodzielnie, ale często dodawane są do sosów chili i innych produktów. Właśnie te ostatnie stwarzają największe ryzyko dla spożywających.

Czy papryczki chili mogą zabić?

Śmierć od papryki chili jest możliwa, ale brakuje opisanych przypadków związanych z jej spożyciem. Inaczej ma się sprawa z produktami doprawianymi kapsaicyną, takimi jak niesławny pojedynczy chrupek „One Chip Challenge” czy „Hot Chip Challenge”. Ważący 3 g chips ma do 2,2 SHU. Zjedzenie go jest wyzwaniem, któremu uległo wiele osób, w tym tragicznie zmarły Harris Wolobah z Massachusetts.

We wrześniu 2023 r. ten zdrowy 14-latek zjadł w szkole produkt marki Paqui zawierający papryczki Carolina Reaper i Naga Viper, który przeznaczony jest tylko dla osób dorosłych. Cierpiał na silny ból brzucha, a po powrocie do domu zemdlał, po czym zmarł w szpitalu. Jak później się okazało, doznał zatrzymania krążenia i oddechu. Zgon nastąpił na skutek zawału mięśnia sercowego. W wyniku autopsji ustalono, że miał wrodzoną wadę serca.

Ze względu na reakcje, jakie wywołuje w organizmie, nawet niższe dawki kapsaicyny papryki chili, sosów czy czipsów są dla większości osób niejadalne. Mogą wywołać też drastyczne zmiany fizjologiczne, w tym zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny w przypadku uczulonych osób, co jest jednak ekstremalnie rzadkie. To jednak właśnie jedzenie ich na siłę, by się sprawdzić, może spowodować liczne szkody w organizmie.

Czy chili jest trujące? Ile kapsaicyny zabija?

Papryczki chili i inne pikantne rodzaje, z których najmniej ostre to jalapeno, habanero, tabasco, serrano czy cayenne, nie są trujące.

Co więcej, wbrew krążącym opiniom kapsaicyna nie jest neurotoksyną. Działa natomiast jak antyoksydant i czynnik zwiększający produkcję tlenku azotu (NO), który rozszerza naczynia krwionośne i wspiera krążenie.

Niemniej każdy związek ma swoją dawkę śmiertelną. Szacuje się, że dla ludzi to 500-5000 mg na kilogram masy ciała.

Jak obliczono już ponad 40 lat temu, dla osoby ważącej ok. 68 kg zabójcze byłoby spożycie naraz ponad 1,3 kg proszku z najostrzejszej papryki, takiej jak np. Bhut Jolokia. Jest to scenariusz po prostu niemożliwy. W przypadku gryzoni zabójcza dawka powodowała śmierć w wyniku niewydolności płuc. Rozwinęły się m.in. niedociśnienie, duszność, sinica, drgawki, konwulsje i paraliż oddechowy.

Skutki uboczne chili i kapsaicyny

Kapsaicyna jest silnym środkiem drażniącym dla ssaków – co ciekawe, ptaki są całkiem nieczułe na jej działanie. Powoduje pieczenie, podrażnienie i ból skóry oraz błon śluzowych.

Przy spożyciu kapsaicyna wywołuje nieprzyjemne objawy takie, jak:

  • ból w jamie ustnej i utrata czucia,

  • zaczerwienienie skóry twarzy, szyi i ciała,

  • intensywne pocenie się,

  • wodnisty katar,

  • zimne poty,

  • czkawka,

  • zgaga,

  • refluks,

  • ból w klatce piersiowej,

  • ból brzucha,

  • nudności i wymioty,

  • paląca biegunka.

Wysokie dawki kapsaicyny mogą spowodować zmiany ciśnienia krwi i zawroty głowy, a także uczucie oderwania od rzeczywistości. To, jak dana dawka działa na konkretną osobę, jest kwestią indywidualną. Tolerancję na ostrość można zwiększyć, jedząc regularnie paprykę chili i jej przetwory. Nigdy nie należy jednak sięgać po bardziej pikantne rodzaje bez uprzedniego przygotowania.

Jedzenie ostrej papryki a ryzyko zgonu

Chociaż paprykę chili posądza się o szkodliwe działanie, umiarkowana i dobrze tolerowana konsumpcja wiąże się ze znaczącymi korzyściami dla zdrowia. Z analiz danych pochodzących z czterech dużych międzynarodowych badań naukowych wynika, że osoby sięgające po ten produkt mogą żyć dłużej.

Jak dowiodły analizy przeprowadzone w Chinach, efekty regularnej konsumpcji ostrych papryczek to:

  • obniżenia względnego ryzyka przedwczesnej śmierci ze wszystkich przyczyn o 25 proc.

  • zmniejszenia prawdopodobieństwa zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych o 26 proc.,

  • redukcji zagrożenia śmierci w wyniku choroby nowotworowej o 23 procent.

Kapsaicyna używana jest w leczeniu bólu stawów, mięśni czy newrobólów, poprawia też krążenie i zmniejsza uczucie ciężkich nóg.

Potencjalne zastosowania to leczenie chorób autoimmunologicznych i nowotworów, a takie działanie dotyczy raka płuc, trzustki czy jelita grubego. Antyrakowe działanie polega na opóźnianiu wzrostu nieprawidłowych komórek, ograniczeniu przerzutów i poprawie wskaźników przeżycia.

Papryczki chili wspierają zdrową mikroflorę jelita grubego, pomaga oczyścić zatoki i nos, wspomaga zdrowie mózgu – może spowalniać zmiany neurodegeneracyjne i upośledzenie w rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona, wspomaga leczenie problemów z przełykaniem po wylewie krwi do mózgu, może też łagodzić bóle głowy, w tym migreny.

Kapsaicyna z chili to ponadto skuteczny fatburner, czyli wspomagacz spalania tłuszczu i odchudzania. Oprócz przyspieszania metabolizmu zapewnia redukcję apetytu. Poprawia też nastrój, bo z powodu uczucia bólu w organizmie intensywnie wydzielają się endorfiny.

Kto nie może jeść chili?

Papryki chili i produktów z kapsaicyną nie powinny jeść osoby z wadami serca, a także chorobami układu pokarmowego, w tym żołądka i jelit.

Wzmocniona reakcja na kapsaicynę i wrażliwość na nią może dotyczyć pacjentów z ciężką astmą, ale u osób z łagodną lub umiarkowaną chorobą zwykle nie wywołuje zwężenia oskrzeli prowadzącego do duszności. Może jednak stać się przyczyną zaostrzenia kaszlu, co dotyczy także chorych z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP). W przypadku nasilania się objawów tych czy innych chorób warto zrezygnować z pikantnych potraw.

Duże dawki kapsaicyny mogą rozrzedzać krew i sprzyjać krwotokom u osób stosujących leki o działaniu antykoagulacyjnym. Interakcje mogą też dotyczyć leków na nadciśnienie czy cukrzycę (mogą działać za mocno) czy antybiotyku o nazwie ciprofloksacyna.

Warto też wiedzieć, że w jednym z badań wysokie spożycie kapsaicyny powiązano z o 76 proc. większym ryzykiem rozwoju raka żołądka. Pochodziło ono jednak z Chin, gdzie chili jada się często i dużo, a potrawy zawierają dodatki takie, jak glutaminian sodu. Powszechne są także zanieczyszczenia żywności wody. Efekt dotyczył przewlekłego podrażnienia żołądka, które może doprowadzić do rozwoju stanu zapalnego i późniejszych powikłań.

Źródła:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy ktoś umarł od zjedzenia chili? Zobacz, jak ostra papryka wpływa na organizm i ryzyko zgonu - Strona Zdrowia

Wróć na katywroclawskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto