MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Kątach Wrocławskich? Sprawdź miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Kątach Wrocławskich
Polecane lodziarnie w Kątach Wrocławskich ahirao_photo
Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie w Kątach Wrocławskich. Wakacyjny czas z pewnością nie może obejść się bez lodów. W gorący, słoneczny dzień okażą się najlepszym sposobem na ochłodę. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Kątach Wrocławskich.

Spis treści

Tutaj możesz się wybrać na lody w Kątach Wrocławskich

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Kątach Wrocławskich

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kątach Wrocławskich, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Kątach Wrocławskich?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety albo lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały początki lodów?

Pierwsze informacje o deserach zrobionych z mleka, owoców i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się również nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność sprowadzania lodu z wysokich partii górskich.

W Renesansie włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zmrozi się on i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia o nazwie Cafe Procope powstała we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na katywroclawskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto