Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Kątach Wrocławskich. Gdzie wybrać się na pizzę w kwietniu 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie zjeść dobrą pizzę w Kątach Wrocławskich?
Gdzie zjeść dobrą pizzę w Kątach Wrocławskich? Vima
Przeczytaj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Kątach Wrocławskich. To niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Niemal każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wielu zostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy serwują pizzerie w Kątach Wrocławskich. Zajrzyj do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Kątach Wrocławskich?

Pizza rzymska

To rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Najczęściej są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. W trakcie wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Pizzę rzymską wypieka się w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Kątach Wrocławskich.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, jednak znacząco różni się od niej. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. W tym celu wykorzystuje się wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Obfituje ona w znaczną ilość dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Znajdziemy tam również mięso, np. szynka, kurczak, pepperoni, salami. Z warzyw można wymienić kukurydzę, paprykę, pieczarki. Obecny tu ananas to typowo amerykański dodatek.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Kątach Wrocławskich? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Kątach Wrocławskich

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Początki pizzy. Skąd się wywodzi?

Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tym czasie otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca wprowadził pizzę na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Królowa była nią zachwycona i zaczęto ją tak nazywać.

Moda na ten posiłek obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Kątach Wrocławskich. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na katywroclawskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto