W skrócie:
Przekąski na grilla – sprawdzony przepis
Przygotowując grilla, warto zadbać o przekąski i dodatki do dań mięsnych. Polecam pyszne grillowane ziemniaki. Ich wyjątkowy smak to zasługa wcześniejszego obgotowania oraz marynaty z tymiankiem, czosnkiem ora ostrą papryką. Ziemniaki możesz kłaść bezpośrednio na ruszt lub użyć aluminiowej tacki do grillowania. Mają apetycznie chrupiącą skórkę i miękki środek. Są aromatyczne i wyraziste w smaku. Twoi goście będą zachwyceni.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ziemniaki z grilla.
Przepis na ziemniaki z grilla
Czas przygotowania: 10 minut gotowania + 5 minut marynata + 30 minut grillowania,
porcja: na 4 osoby,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Jak zrobić ziemniaki z grilla?
- Umyj ziemniaki i wstaw do zagotowania, nie obieraj. Gotuj je 10 minut. Odcedź.
- Przekrój przestudzone ziemniaki na pół.
- W miseczce wymieszaj sól, czosnek, ostrą i słodką paprykę oraz tymianek. Dodaj olej. Połącz składniki.
- Smaruj ziemniaki marynatą i układaj na aluminiowej tacce do grillowania.
- Umieść tackę na rozgrzanym ruszcie.
- Grilluj ok. 30 minut, kilka razu przekręcając i smarując oliwą lub resztą marynaty. Gotowe. Ziemniaki możesz podać np. z sosem czosnkowym.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Grill w Twoim domu
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?