MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój...
fot. Premyuda Yospim/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kombucha

Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój herbaciany pochodzący z Azji, który ma orzeźwiający smak m.in. dzięki obecności kwasów organicznych i dwutlenku węgla, a także niewielkiej zawartości alkoholu (zwykle poniżej 0,5 proc.). Otrzymuje się go z naparu czarnej lub zielonej herbaty z dodatkiem cukru i składników zakwaszających (np. soku z cytryny) oraz specjalnego startera w postaci tzw. grzybka herbacianego lub „matki”. Zawiera on symbiotyczne, czyli współdziałające ze sobą kultury bakterii i drożdży, określane terminem SCOBY. Kombucza sprzedawana w sklepach nie ma właściwości probiotycznych, ponieważ jest pasteryzowana – aby czerpać korzyści zdrowotne z jej picia, trzeba zdobyć wspomniany grzybek i przygotowywać ją w domu. Startera można używać wielokrotnie, dbając o o utrzymanie przy życiu zawartych w nim drobnoustrojów.

Zobacz również

Pijany mężczyzna pływał w stawie w Parku Południowym we Wrocławiu

Pijany mężczyzna pływał w stawie w Parku Południowym we Wrocławiu

Do upadku 22-latka w kamieniołomie Liban nie przyczyniły się osoby trzecie

Do upadku 22-latka w kamieniołomie Liban nie przyczyniły się osoby trzecie

Polecamy

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Najlepsze ogórki w curry z przepisu babci Janki. Co roku ustawia się po nie kolejka

Najlepsze ogórki w curry z przepisu babci Janki. Co roku ustawia się po nie kolejka