Lasy Państwowe kojarzą nam się przede wszystkim z wycinką drzew, ich pielęgnacją, sadzeniem nowych. Niekiedy widzimy spotkania leśników, świętowanie Hubertusa czy odstrzały zwierząt. Jednakże od jakiegoś czasu Lasy Państwowe proponują nowe programy Nocuj w lesie, Czas w las oraz Dobre z lasu. O tym ostatnim dzisiaj nieco szerzej.
Projekt dobre z lasu to nowa propozycja Lasów Państwowych
Projekt „Zdrowa żywność z polskich lasów”, realizowany przez Lasy Państwowe, ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. Znaczna część dziczyzny pozyskanej w Polsce jest eksportowana do zakładów przetwórczych w Europie Zachodniej, co w połączeniu z zanikiem tradycji przetwarzania i konsumowania dziczyzny w naszym kraju znacznie ogranicza społeczeństwu możliwość jej poznania i posmakowania.
Jednym z celów projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów” jest odwrócenie tego niekorzystnego dla polskich konsumentów trendu i umożliwienie konsumpcji w pełni ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności po konkurencyjnych rynkowo cenach. Realizacja tego zadania jest możliwa tylko i wyłącznie dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarce leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii.
Zobacz w galerii jakie produkty z lasu mogą trafić do Twojej domowej spiżarni
O marce
Marka „Dobre z lasu” to znak towarowy Lasów Państwowych pełniący funkcję społeczno-promocyjną projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów”. Logotyp „Dobre z lasu” to świadectwo naturalnego pochodzenia surowców i najwyższej jakości produktów. Logotyp „Dobre z lasu” to także gwarancja, że żywność, którą mamy w dłoni, jest smaczna i zdrowa. To także symbol gospodarowania zasobami przyrody w sposób zrównoważony i zgodny z misją Lasów Państwowych oraz oparty na zasadzie równomiernego zaspokajania potrzeb obu współzależnych od siebie stron – lasu i ludzi.
Na stronie dobrezlasu.pl znajdziecie listę sprawdzonych dostawców produktów oraz wiele fantastycznych staropolskich przepisów (także w formie wideo) naszych babć na szlachetne dania z dziczyzny, grzybów, leśne desery, sosy, dżemy, syropy, napoje (również te alkoholowe). Możemy tam znaleźć również przepisy z wykorzystaniem leśnych ziół, kwiatów i liści.
Czas na leśne zakupy
Najważniejszy jest jednak e-sklep, dzięki któremu zaoszczędzimy czas na wyprawy do lasu i zaopatrzymy nasze domowe spiżarnie w leśne przysmaki: mięsa, wędliny, przetwory, grzyby, zioła, miody, suplementy, syropy i napoje i przekąski. Wybór jest ogromny, a ślinka cieknie już na samą myśl o możliwościach próbowania tych wyjątkowych leśnych specjałów.
Warto również śledzić Dobre z lasu na Facebooku.
CIEKAWOSTKI
W polskich lasach żyje ponad 1,5 mln sztuk zwierzyny, w tym: jeleni, saren, dzików i danieli. Na polach żyje drugie tyle zajęcy i bażantów.
Od dwóch dekad obserwujemy wzrost liczebności populacji zwierząt w naszych lasach. Od 2010 roku populacja jeleni wzrosła o ponad 100 tysięcy osobników, a saren o blisko 130 tysięcy.
Przyjmuje się, że w naszym kraju można spotkać ok. 470 gatunków dziko żyjących pszczół (większość to tzw. pszczoły samotnice). Niemal połowa z nich znajduje się na tzw. czerwonej liście i jest zagrożona wyginięciem.
Mówiąc o pszczołach, myślimy o pszczole miodnej (Apis mellifera) występującej w sąsiedztwie człowieka od wielu tysięcy lat. Gatunek ten jest faworyzowany ze względu na wytwarzany przez pszczoły miód i wosk oraz stosunkowo łatwą hodowlę.
Pozostałe gatunki pszczół nie są tak znane jak pszczoła miodna, ale pełnią istotną rolę zapylaczy. Najbardziej charakterystyczne gatunki to: murarka ogrodowa (Osmia rufa) i pszczolinka ruda (Andrena fulva). Pszczoły samotnice są bardzo ważne, gdyż często specjalizują się w zapylaniu tylko jednego, wybranego gatunku rośliny.
Całkowite zbiory grzybów w polskich lasach szacuje się średnio na około 100 tys. ton rocznie, a ich wartość rynkowa przekracza 700 ml zł.
Drugie tyle, co całkowity zbiór grzybów, warte są zbiory jagód i ziół oraz wyroby i preparaty z nich wytwarzane. W ostatnich latach coraz więcej małych zakładów i gospodarstw domowych utrzymuje się ze zbiorów, skupu i przetwarzania płodów runa leśnego.
Herbatki z głogu, lipy, róży, bzu czarnego, leśnych malin i jagód są w naszym kraju coraz częściej i chętniej pite, nie tylko w okresach przeziębień. Zastępują one tradycyjną herbatę chińską, w odróżnieniu od której nie pochodzą z przemysłowej hodowli, a są darem nieskażonej natury.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?