Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza....
fot. matthiasboeckel/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście kalafiora

Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza. Jest to błąd, ponieważ stanowią źródło błonnika pokarmowego, witaminy A oraz C, wapnia, potasu i selenu. Dodatkowo znajdziemy tam również kwas foliowy, który jest niezbędny szczególnie dla kobiet starających się o dziecko, oraz ciężarnych, ponieważ jego niedobór może powodować wady cewy nerwowej u dziecka, w tym rozszczep kręgosłupa oraz bezmózgowie.

Z liści kalafiora można przygotować zupę lub chipsy, a nawet je ukisić. Chcąc uzyskać zdrową i chrupiącą przekąskę, należy skropić umyte i wysuszone liście olejem, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. Celsjusza.

Jak przygotować pastę kanapkową z liści kalafiora? Dokładnie umyj i ugotuj liście, a następnie odcedź i zmiksuj, dodając pół awokado, sól, pieprz i odrobinę natki pietruszki.

Zobacz również

Emocje w końcówce. Młyny Stoisław Koszalin - KPR Gminy Kobierzyce 28:30 [WIDEO]

Emocje w końcówce. Młyny Stoisław Koszalin - KPR Gminy Kobierzyce 28:30 [WIDEO]

Duża sala Kieleckiego Centrum Kultury nosi imię Wiesława Gołasa. Piękna uroczystość

Duża sala Kieleckiego Centrum Kultury nosi imię Wiesława Gołasa. Piękna uroczystość

Polecamy

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Przegląd tygodnia od 29.03 w Kątach WrocławskichTygodniowy przegląd prasy w Kątach Wrocławskich, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 29.03 w Kątach WrocławskichTygodniowy przegląd prasy w Kątach Wrocławskich, (29.03-4.04.2020)