W skrócie
Najprostsza pasta z awokado i jajkiem na kanapki wymaga tylko dwóch składników i szczypty soli z pieprzem. Najczęściej pastę jajeczną doprawiam ją posiekanym czosnkiem, cebulą, a nawet odrobiną musztardy diżońskiej. Do takiej pasty możesz dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub sięgnąć po posiekany szczypiorek. Gdy mam ochotę na ostrzejsze śniadanie, przyprawiam je jakościową mieszanką curry. Moją ulubioną wariacją na temat tego smarowidła jest pasta z awokado z jajkiem i serem. Szczególnie polecam użyć startej na drobnych oczkach twardej mozzarelli w kostce. Wystarczy 30 g, ale możesz dodać więcej według swojego upodobania.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasty jajecznej z awokado
Pasta jajeczna z awokado – najprostszy przepis na smarowidło na kanapki
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 awokado,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- Kilka listków bazylii.
Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?
Sposób przygotowania:
- Do małego rondla wlej 300 ml wody. Zagotuj, posól, a następnie delikatnie włóż jajka.
- Gotuj je przez 6 minut i odstaw do ostudzenia.
- W tym czasie przepołów awokado i wybierz łyżką środek do miski.
- Przy pomocy widelca rozgnieć awokado na pastę i dolej ocet jabłkowy.
- Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupki i rozgnieć razem z awokado.
- Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek.
- Dorzuć je do jajek z awokado.
- Dodaj sos sojowy, czarny pieprz i ewentualnie sól.
- Wszystkie składniki rozgnieć jeszcze raz z widelcem, aby uzyskać jednolitą masę.
- Jeśli chcesz mieć idealną konsystencję, możesz także zmiksować ją blenderem.
- Gotową pastę jajeczną z awokado polecam zjeść z na kromce chleba żytniego na zakwasie z plastrem pomidora.
- Jeszcze lepiej smakuje, gdy wcześniej zrobisz z nich grzankę.
Zioła do pasty jajecznej z awokado
Do takiego śniadania lubię dodawać proste zioła. Najczęściej jest to posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki. Jednak czasem chcę nadać przysmakowi oryginalnego smaku i wtedy sięgam po kolendrę lub listki bazylii. W każdej z tych propozycji osiągniesz pyszne i pełnowartościowe danie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?